Vukovár ostroma - Farkas Lajos előadása
2019.01.16.

Iskolánkban Farkas Lajos múzeumigazgató tartott előadást, melynek témája Vukovár ostroma volt.

A horvátországi háború előtt a barokk város virágzó, sokszínű település volt, melyet zömében horvátok, szerbek, de más népek, köztük magyarok is jelentős számban laktak.
A vukovári csata a kelet-horvátországi Vukovár 87 napos ostroma, melyet a szemben álló felek 1991. augusztus 26. - 1991. november 18. között vívtak. A dél-szlavóniai város 87 nap után elesett. A Jugoszláv Néphadsereg és szerb félkatonai alakulatok három hónapig ostromolták, a II. világháború utáni idők legvéresebb harca zajlott a városért.
Ez volt abban az időben Európa legpusztítóbb és leghosszabb csatája, és a  II. világháború óta Vukovár volt az első nagyobb európai város, amelyet teljesen leromboltak. Amikor a város 1991. november 18-án elesett, a szerb erők több száz katonát és civilt mészároltak le, és legalább 31 000 polgári lakost deportáltak a városból és környékéről. Vukovárt etnikai tisztogatás keretén belül szerbbé tették, és a függetlenségét kikiáltó Krajinai Szerb Köztársaság része lett. Számos szerb katonai és politikai vezetőt – köztük Miloševićet – később elítélték háborús bűnök miatt, melyeket a csata alatt vagy az után követtek el; többen közülük börtönbe is kerültek.

Az egykor ötvenezres Vukováron ma kevesebb, mint harmincezren élnek.

Karácsonyi Gála a Bartókban
2018.12.24.

A szép Pannonos hagyományokat követve iskolánk diákjai a 2018-as évet is karácsonyi gálával búcsúztatták, melynek idén is a Bartók Kamaraszínház adott otthont.
Tanulóink műsorában zongorajáték, német és spanyol nyelvű dalok, vers, árnyjáték, akusztikus zenei előadás is szerepelt, emellett színjátszóink kétszer is színpadra léptek: a Grincs című történetet és egy saját ötleten alapuló, "Időutazás Názáretbe" című humoros jelenetet láthatták a nézők.
A gálaműsor fináléjában a zenekar és az énekkar vette birtokba a színpadot, és iskolánk pedagógusai is készültek egy meglepetésdallal. A gála zárásaként az énekkar - szintén a korábbi hagyományokat folytatva - kiegészült a végzős osztállyal, és így adták elő a remek hangulatú este utolsó dalát.
A gálán készült képeket az alábbi galériában, a videókat pedig iskolánk youtube-csatornáján nézhetik meg az érdeklődők!

A karácsonyi gálaműsorról a Dunaújvárosi Hírlap - duol.hu hasábjain is olvashatnak beszámolót az érdeklődők.

Olvasósarkot avattunk az iskola aulájában
2018.12.11.

Lényi Diána tanárnő ötletét és kezdeményezését megvalósítva, olvasósarkot avattunk az iskola aulájában. Cél, hogy az olvasást a fiatalok mindennapjainak részévé tegyük, hogy a POK-os diákok megtalálják a korosztályuknak és ízlésüknek megfelelő olvasmányokat - ebben segítenek többek között a pedagógusok ajánlásai is. 📚📖

Az eseményről a Dunaújvárosi Hírlap - duol.hu is beszámolt.

Mokkában jártunk - élménybeszámoló
2018.12.05.

A múlt heti, Mokkában tett látogatásról Vincze-Hajnal Blanka, a médiaszakkör aktív résztvevője írt élménybeszámolót, ezáltal a Dunaújvárosi Hírlap - duol.hu olvasói is betekintést nyerhetnek a reggeli műsor kulisszái mögé. A szakkörön való részvétel, és a helyi újságban megjelent írások száma is jól mutatja Blanka média iránti érdeklődését.

Az élménybeszámoló a Dunaújvárosi Hírlap - duol.hu oldalán olvasható el.

Adventi forgatag - 2018
2018.12.04.

Elérkezett a karácsonyi készülődés időszaka, így városunkban is megkezdődtek az adventi programok. Iskolánk diákjai, ahogyan a korábbi években, idén is fellépnek az Adventi Forgatagban: tanulóink műsorát december 22-én (szombaton) délután 5 órától láthatják / hallhatják az érdeklődők.
Emellett az idei évben a város karácsonyfáját is Pannon diákjai díszítették fel és gondozzák a Városháza téren.

SÉTA interjú
2018.12.03.

A Dunaújvárosi Hírlap - duol.hu Séta - Sajtó és tanulás programjának keretében Vincze-Hajnal Blanka, iskolánk 9/b osztályos tanulója interjút készített Kiss Tibor tanár úrral, a kémia bemutató óra kapcsán.

"Médianap" Pachmann Péterrel
2018.12.01.

Ahogyan arról korábban már beszámoltunk, Pachmann Péter, ismert televíziós szerkesztő, műsorvezető média-kurzust tart a POK-ban, az idei tanév során. Az együttműködésnek köszönhetően csütörtök reggel a média iránt érdeklődő pannonos diákok már második alkalommal látogathattak el a TV2 stúdiójába, ahol beleshettek a Mokka műsorának kulisszái mögé, találkozhattak a műsorvezetőkkel és bepillanthattak az élő műsor készítésének titkaiba.
Csütörtökön délután pedig bemutató foglalkozást tartottunk azon általános iskolás diákoknak, akiknek felkeltette az érdeklődését a média-kurzus. A foglalkozáson Pachmann Péter mesélt a televíziós műsorkészítés alapjairól a diákoknak, akik a legfontosabb eszközökkel is megismerkedtek a helyszínen. A foglalkozásról a Dunaújvárosi Hírlap - duol.hu is készített képeket: https://www.duol.hu/galeria/pachmann-peter-a-pannonban/

Ünnepi díszbe öltözött a körforgó
2018.12.01.

A Pannon által öt éve gondozott körforgó már számos alkalommal öltözött az adott ünnephez illő díszbe, ez pedig az idei advent alkalmával sincs másként. Az iskolai kreatív szakkör tagjai Fehériné Hamucska Andrea tanárnő vezetésével, valamint a Carissa virágüzlet támogatásával karácsonyi hangulatot varázsoltak a körfogalomba: a terület közepén található örökzöld feldíszítésén túl idén egy hatalmas adventi koszorú is elhelyezésre került.

Jó hangulatban telt a nyelvi vetélkedő
2018.11.30.

Az előző évek sikeres rendezvényei után idén ismét megrendeztük a POK Játékos nyelvi vetélkedőjét, ahol általános iskolás tanulók mérték össze idegennyelvi tudásukat.
Az idei vetélkedőre összesen hat csapat nevezett Dunaújvárosból, Nagyvenyimről és Dunavecséről. Vidám, jó hangulatban telt a délután, a szervezők számos szórakoztató feladattal készültek a résztvevőknek.
Az eredményhirdetéskor a dunaújvárosi Dózsa György Általános Iskola 6. csapata (Aczél Máté, Szekeres Huba, Veres Gábor András, Annus Bence) örülhetett leginkább, ők nyerték meg a vetélkedést. A második helyen a dunaújvárosi Petőfi Sándor Általános Iskola gárdája (Franyó Ivett, Nárai Alexa, Korsós Máté, Wenszky Janka) végzett, míg a harmadik helyet a nagyvenyimi Kossuth Lajos Általános Iskola csapata (Borbás Luca, Kovács Vivien, Greska Lilla, Szigeti Dániel) szerezte meg.
A diákoknak köszönjük a részvételt és gratulálunk a "dobogósoknak"!
A vetélkedőn készült képeket a kattintás után nézhetik meg az érdeklődők, de a szervezők egy hosszabb videós összeállítást is ígérnek a rendezvényről - kíváncsian várjuk!

Kalligráfia kiállítás megnyitó, díjátadás
2018.11.28.

November 23-án délután a Pannon Oktatási Központ Gimnázium aulájában került megrendezésre az iskola idei rajzpályázatának díjátadója, és a beküldött műveket bemutató kiállítás megnyitója.
Fehériné Hamucska Andrea tanárnő kezdeményezésére az idei pályázat témája a kalligráfia volt.
Sok alkotó diák, és szülő élvezhette a rendezvényt, amelyen Novák Tamás grafikus művész és kalligráfus beszélt a témáról. A művész úr a díjazottaknak saját nevüket ábrázoló kalligráfiát ajándékozott.
A beérkező 236 mű közül 6-6 általános és középiskolást díjazott a zsűri, de kiosztottak 23 dicséretet is.
A rendezvény hivatalos részét kötetlen beszélgetés követte, amelyen a gyerekek, sőt néhány szülő is kipróbálhatta a kalligráfia eszközeit. Igazán érdekes és kreatív közös alkotás született.

A díjazottak listája itt tekinthető meg.

"Programban gazdag volt a gólyatábor"
2018.11.25.

Az előző évek hagyományait folytatva, a POK-os diákok írásai, cikkei a jelenlegi őszi félévben is megjelennek a Dunaújvárosi Hírlap - duol.hu hasábjain, a Séta - Sajtó és tanulás program keretében.
Kívánjuk diákjainknak, hogy ez a mostani időszak is hozzon a korábbiakhoz hasonló sikereket!
Ezúttal Vincze-Hajnal Blanka 9.b osztályos tanulónk gólyatáboros élményeiről szóló beszámolóját olvashatjuk.

Interjú az induló hat évfolyamos gimnázium kapcsán
2018.11.23.

Intézményünk igazgatójával, Borgulya Zoltánnal készített interjút a Dunaújvárosi Hírlap - duol.hu, melynek témája a 2019/2020-as tanévben induló hat osztályos gimnázium volt.

A cikk a Dunaújvárosi Hírlap weboldalán tekinthető meg.

Fotó és további részletek:  Dunaújvárosi Hírlap - duol.hu

Szülői fórum az induló hat évfolyamos gimnáziumról
2018.11.22.

Szerdán délután nagy érdeklődés mellett tartottunk szülői fórumot a hat évfolyamos gimnázium iránt érdeklődő családok számára, melyről a Dunaújvárosi Hírlap - duol.hu is beszámolt.

Fotó és további részletek:  Dunaújvárosi Hírlap - duol.hu

Média Klub - bemutató foglalkozás 📹🎤📺
2018.11.21.

Iskolánkban az idei tanévben elindult a Média Klub, Pachmann Péter televíziós szerkesztő, műsorvezető vezetésével, akit jelenleg a TV2 Mokka című műsorának házigazdájaként láthatnak a tévénézők.
Az iskolai médiaklubban az érdeklődő diákok megismerhetik többek között a híradókészítés rejtelmeit, a kép- és hangvágás, valamint az interjúkészítés technikáit; de a kurzus vezetője a hatékony kommunikációs technikák elsajátítását, továbbá az önérvényesítés – asszertivitás – megfelelő módozatait is szem előtt tartja.
November 29-én, csütörtökön 14.15 órától egy Bemutató foglalkozást tartunk, melyre szeretettel invitáljuk meg az érdeklődő diákokat: részvételi szándékotokat a létszám megjelölésével (elsősorban az általános iskolák útján) az info@pok.suli.hu címen jelezzétek, november 28-ig!

Látványos kémia bemutató óra 👨‍🔬🎆
2018.11.21.

Idén is nagy sikere volt iskolánk látványos kémia bemutató órájának, ahol a természettudományok iránt érdeklődő általános iskolások maguk próbálhatták ki az iskolai labor biztosította lehetőségeket: Kiss Tibor és Dóra Ádám tanár urak ezúttal is számos látványos kísérletet mutattak be.
Hamarosan a matematika szerelmeseinek kedvezünk majd bemutató órával - a részletekért érdemes figyelemmel kísérni iskolánk weboldalát, és a facebook-ot is!

A látványos és izgalmas kémia bemutató óráról a Dunaújvárosi Hírlap - duol.hu hasábjain is olvashatunk egy beszámolót "A robbanó gumicukor esete a kémcsövekkel" címmel, és még fényképgaléria is kapcsolódik a cikkhez 👨‍🔬📸 Köszönjük a tudósítást!

XMAS Party a Pannonban!
2018.11.19.

Iskolánk idegen nyelvi munkaközössége hamarosan angol nyelvi vetélkedőt rendez középiskolás diákok részére, Xmas Party címmel. Az érdeklődő diákok iskolájukon keresztül jelentkezhetnek a versenyre!
Minden fontos információ megtalálható a rendezvény plakátján. 🇬🇧🎄☃️

POK-os diákjainkhoz fordulunk most két versenyfelhívással
2018.11.14.

Szeretsz rajzolni, festeni, vagy inkább a fotózás a szenvedélyed? Most újra megmutathatod társaidnak és a zsűrinek, hogy miben érzed tehetségesnek magad! 🎨🖼️📸
Iskolai fotó- és rajzpályázatot hirdetünk a Pannonban, a legjobb alkotásokat pedig mindkét pályázat esetében jutalmazzuk!
Részletek és a nevezéssel kapcsolatos információk a plakátokon!

Sítábor 2019
2018.11.08.

Kedves POK-os diákok!
Ezúttal a Ti figyelmeteket szeretnénk felhívni: az idei tanévben is lesz sítábor! ⛷️
A szervező ezúttal is Csőgér Sándor tanár úr, a plakáton pedig minden fontos információt megtaláltok!

Újra nyelvi vetélkedő!
2018.11.07.

Az előző évek sikeres rendezvényei után idén ismét megrendezzük a POK Játékos nyelvi vetélkedőjét, ahol 8. osztályos tanulók mérhetik össze idegennyelvi tudásukat.
A vetélkedővel kapcsolatos információk megtalálhatók a csatolt plakáton!
Gyere, tölts velünk egy vidám délutánt!

Látványos kémia bemutató óra
2018.11.07.

A korábbi évek hagyományait követve iskolánk újra látványos kémia bemutató órát szervez, melyre szeretettel várjuk az általános iskolás érdeklődőket, 2018. november 20-án (kedden) 12 órától!
Gyere és kísérletezz te is!
A tantermünk korlátozott befogadóképessége miatt kérjük az érdeklődőket, hogy akár egyénileg, akár a szaktanárokon keresztül küldjék meg részvételi szándékukat az info@pok.hu e-mail-címre!

POK színjátszó, avagy egy ’56-os megemlékezés Pálhalmán
2018.10.24.

Iskolánk színjátszó csoportja 2018. október 19-én pénteken délután nagy örömmel tett eleget Balázs Péter bv. dandártábornok bv. főtanácsos parancsnok úr meghívásának, és annak a megtisztelő felkérésének, hogy Pálhalmán a díjátadó ünnepséget egy ’56-os műsorral nyissuk meg.  ’56 él című előadásunk nagy sikert aratott a díjazottak és a magas rangú díszvendégek körében is, amit egy kis kedvességgel, illetve az ünnepséget követő állófogadáson való részvételi lehetőséggel köszöntek meg nekünk.

Köszönjük a részvételi lehetőséget és a sok élményt, mivel gazdagodtunk az ottlétünk során.

1956-os megemlékezés
2018.10.19.

„Ahány ember, annyi '56” 🕯️

A hosszú hétvége előtti utolsó tanítási napon került sor az 1956. október 23-i forradalom eseményeiről való megemlékezésre. Borgulya Zoltán Igazgató Úr gondolatait, illetve a diákok bevezetését követően - a korábbi évek ünnepségeitől eltérően - ezúttal az iskola nevelőtestületének néhány tagja foglalta el a színpadot. Lényi Diána tanárnő elmondta, az idei évben a személyes történetek kerülnek a megemlékezés középpontjába: a pedagógusok közül Pomázi Petra, Sóti Lászlóné, Szendrei Zoltán és Fodor Péter meséltek arról, hogy az ő családjuk hogyan élte meg az 1956-os októberi-novemberi eseményeket. A családi beszámolókat követően Dukai László tanár úr egy legendássá vált dunapentelei századosról, Nagyéri Károlyról mesélt - az ő története a forradalmi megemlékezésen túl egy örök érvényű igazságra is felhívta az emlékezők figyelmét, miszerint senkit nem ítélhetünk meg (pláne nem el) anélkül, hogy meghallgatnánk a másik felet is.

Abigél az Operettben
2018.10.12.

Az idei tanév első színházlátogatásaként a Pannonos csapat ma délután a Budapesti Operettszínház felé vette az irányt, ahol a Szabó Magda Abigél című regényéből készült musicalt nézhették meg a fiatalok, illetve az őket kísérő pedagógusok. Színvonalas, szórakoztató, és szívet melengető előadás volt.

Együtt emlékeztünk az Aradi Vértanúkra
2018.10.08.

Az idei évben iskolánkat érte a megtisztelő felkérés, hogy a Dunaújváros Önkormányzata által szervezett Nemzeti Gyásznap alkalmából műsort adjanak diákjaink.
Az emlékműsor október 5-én, a ’48-as Emlékműnél került megrendezésre. A gyásznapon a Himnusz után a Pannonos diákok műsora következett, majd ünnepi beszédet hallgathattak az emlékezők. Ezután a pártok, szervezetek, intézmények képviselői koszorúzták meg az emlékművet.

Fotó és további részletek:  Dunaújváros Online

CSALÁDI NAP 2018
2018.09.29.

Vera tanárnő mesterhármasa 

Ismét egy remek hangulatú Családi Napot tartottunk ma délután a Pannonban, ahol a játékos vetélkedő eredményhirdetésekor ezúttal is - immár harmadik éve megszakítás nélkül - Kovács-Erdősi Vera tanárnő csapata örülhetett, hiszen ők érték el a legmagasabb pontszámot, megnyerve ezzel a vetélkedést. 
A délutánt Bors Petra tanárnő indította egy átmozgató bemelegítéssel, majd az iskola tornatermében a Spartan Cheerleading Sportegyesület tartott igen látványos bemutatót  (a csapatban Zorics Regina képviseli a POK-os színeket), ezt követően pedig a gymstick sportággal ismerkedhettünk meg Dóczi Zsuzsa Gymstick & fitness instruktor-nak köszönhetően. A délután folyamán Mazán Vilmos tanár úr készített karikatúrákat az iskola aulájában , majd a verseny eredményhirdetése után a délután Varga Viktor koncertjével zárult, amiből - bár ez a jelenlegi fotókból nem látszik, de egy nagyon jó hangulatú buli kerekedett! 
Minden résztvevőnek - közreműködőknek, fellépőknek, diákoknak, szülőknek és kollégáknak - köszönjük a részvételt, reméljük, mindenki nagyon jól érezte magát! 

Halloween-i vetélkedő
2018.09.26.

Angol nyelvű, Halloween-i vetélkedőre várjuk a 6. osztályos tanulókat!
Részletek a plakáton! 

Kalligráfia pályázat
2018.09.24.

Iskolánk újabb pályázatot hirdet, ezúttal a kalligráfia kerül a középpontba. A kézzel készített munkákat két korosztályban (felső tagozat és középiskola), és három témakörben várják a városi, környékbeli (vagy akár még távolabbi) iskolák diákjaitól. Minden fontos információ a plakáton!
A pályaművek leadási határideje 2018. november 9.
Eredményhirdetés és kiállítás-megnyitó: 2018. november 23. 16:30, az iskola aulájában.
Nagyon várjuk a pályaműveket! 
Vajon melyik lesz a legtávolabbi iskola, ahonnan pályamű érkezik?

TOP